"I'll be Bach!"

Urkumusiikin klassikoita ja elokuvamusiikin helmiä!


Vanhan vitsin mukaan Hollywoodissa tehtiin elokuvaa musiikin historiasta. Rooleja jaettaessa Arnold Schwarzenegger tokaisi: ”I’ll be Bach!”


Tuomiokirkon oman urkurin Esa Toivolan konsertissa mahtipontinen Hollywood-tyylinen elokuvamusiikki vuorottelee urkumusiikin klassikoiden kanssa. Onko musiikkityylien raja-aidoilla loppujen lopuksi merkitystä?

Konsertti on osa Tapahtumien Yön ohjelmaa.


Esa Toivola on Bachinsa osaava, konsertoiva urkuri, joka silloin tällöin tekee loikkia mykkäelokuvamusiikin, Ultra Bran ja avaruuselokuvamusiikin maailmaan.
Fuugan voi tehdä mistä vain

Bach tunnetaan fuugistaan, mutta niitä on sävelletty myös tällä vuosituhannella. Final Countdownkin taipuu fuugan teemaksi Toivolan käsittelyssä:Konsertin ohjelma

Julkaisemme Tapahtumien Yön urkukonsertin ohjelman netissä säästääksemme paperia!

Johann Sebastian Bach
Preludi Es-duuri, BWV 552 

Brad Fiedel
Teema elokuvasta ”Terminator II: Judgment Day” 

Johann Sebastian Bach
Wachet auf, ruft uns die Stimme, BWV 645 

Alan Silvestri 
Teema elokuvasta ”Forrest Gump” 

John Williams 
Teema elokuvasta ”Star Wars” 

Jerry Golsmith/Dennis McCarthy 
Teema TV-sarjasta ”Star Trek: The next Generation” 

Max Reger
Toccata op. 59/9  

Paul ja Linda McCartney
Teema elokuvasta ”Live and let die” 

Leon Boëllmann
Prière à Notre-Dame
Toccata 
(Sarjasta ”Suite gothique”, op. 25) 

Esa Toivola 
Improvisaatio John Williamsin, Henry Mancinin ja Monty Normanin teemoista 

Bach/Europe/Toivola
Toccata d-molli ja fuuga teemasta ”Final Countdown”  


Länsimaisen musiikin kirjoitettu historia on jo 1500 vuoden mittainen ja ensimmäinen tunnettu säveltäjänimikin on tuhannen vuoden takaa. Musiikki on kehittynyt kirkon suojissa ja vasta aivan hiljattain (1700-luvun lopulta alkaen) kirkko on siirtynyt sivustaseuraajan rooliin. 

Urkujen yli 2000 vuoden historiassa on lyhyt jakso, n. vuosina 1300–1700, jolloin urkumusiikki oli tiukasti oma lajinsa. 1700-luvulla Bach teki urkusovituksia Vivaldin viulukonsertoista ja 1800-luvun pariisilaiset urkurit soittivat oopperahittejä. 2000-luvulla vastaavaa lainailua uruille saa tietenkin elokuvamusiikista. 

Tässä konsertissa kuullaan kolme Bachin tunnetuimpiin kuuluvaa teemaa. Aloituksena oleva Es-duuripreludi on jykevintä urku-Bachia, jota ei enää voi ylittää – ainakaan kestossa. Wachet auf eli Herätkää! liittyy Raamatun viimeisen tuomion tematiikkaan, joka on muuten Hollywood-elokuvissa suosittu aihe, ajatellaanpa vaikka Terminator-elokuvan lisänimeä Judgment Day. Viimeisenä kuullaan Bachin urkuhitti ylitse muiden, tosin sen fuuga lähtee hieman ruotsalaisemmille urille. 

Allekirjoittaneen mielestä parhaat leffamusiikit eivät ole tyyliltään päivänpolttavinta pop-musiikkia vaan sekoittelevat klassista musiikkia, jazzia, fuusiota ja progea. Avaruuselokuvien musiikista tutut terssisuhteiset sointukulut ja vellovat sointimassatkaan eivät ole niitä elokuvia varten keksittyjä. Kuunnelkaapa vaikka YouTubesta Claude Debussyn sävellys Sirenes – kuin suoraan Hollywoodista! 

Tampereen Tuomiokirkon pääurkujen valtavat voimavaihtelut kuuluvat erityisesti Regerin Toccatassa ja salaperäiset sävyt Boëllmannin Prièressä. Urkujen jaloja trumpetteja voi ihastella Star Warsin teemassa. Nämä urut ovat tyylien sekoitus. Niiden suunnittelija Aarne Wegelius halusi universaalin soittimen, jolla voi soittaa kaikkea – ja onnistui. Siksi tämäkin konsertti on mahdollinen.