web_banneri_katedraali

Seitsemän urkukonserttia

Kesällä 2018 kuultiin Tampereen Tuomiokirkossa seitsemän hienoa urkukonserttia. Tämä sivusto on niiden konserttien tarina. Nähdään taas kesällä 2019!


Anna urkujen yllättää!

Tampereen tuomiokirkon holvien alla, Hugo Simbergin ja Magnus Enckellin salaperäisen kirkkotaiteen ympäröimänä, kaikuu musiikki. Se pauhaa täydellä voimalla, hiljentyäkseen yhtäkkiä salaperäiseksi hyminäksi. Sen rytmit ovat milloin raivoisia, milloin hitaan arvokkaita. Sen värikkäät sooloäänet kiehtovat, sen täysi voima saa aikaan pelonsekaista kunnioitusta. Se on musiikkia uruille.

Kierteleviä urkureita ja paikallisia muusikoita

Seitsemän konsertin esiintyjät on valittu huolella, läheltä ja kaukaa. Osa on kiertänyt ympäri Eurooppaa konsertoimassa, osa on hiljattain murtautunut urkusceneen. Yhteistä heille on se, että Tampereen tuomiokirkon ja sen urkujen maine on vetänyt heitä puoleensa. Kaupungin omat urkurit soittavat myös, sellaista, mitä ei joka sunnuntai kirkossa kuule.

Lue lisää esiintyjistä ja konserteista...

5000 urkupilliä

Tampereen tuomiokirkon pääuruissa on tuhansia pillejä. Ne toimivat pneumaattisesti eli paineilman avulla. Ohuet lyijyputket, joita uruissa on tuhansia metrejä, sekä pienet soittopalkeet välittävät soittajan sormien ja jalkojen käskyt pillistöille. Urut ovat 90 vuotta vanhat mutta taipuvat edelleen tämän päivän musiikkiin. Ja kiihtyvät nollasta sataan desibeliin muutamassa sekunnissa!

Eikä tässä vielä kaikki: Tuomiokirkossa on myös sivu-urut. Tämä elegantti pikkusoitin, joka toimii mekaanisesti, on omiaan vaikkapa Bachin musiikin soittamiseen.

Lue lisää uruista...

KATEDRAALI.ORG

Musiikkia uruille

 

                     


28.6.             Franz Danksagmüller (GER)

5.7.                Riikka Viljakainen

12.7.             Tomi Satomaa

19.7.             Kaisa Alasaarela

26.7.             Marina Väisä (RUS)

2.8.                Olivier Eisenmann (SUI)

9.8.                Esa ToivolaKonsertit klo 19.00, kesto n. 1 tunti

Vapaa pääsy

Ohjelma 10 €

 

Tampereen tuomiokirkko

Tuomiokirkonkatu 3b, 33100 Tampere
Tampereen tuomiokirkon urut (ja muitakin Tampereen urkuja) Instagramissa: